Pressmeddelande demokrati

4 oktober, 2019 av Max Björkegren

Vågar vuxenvärlden anta scouternas utmaning?
Tillsammans kan vi förändra världen till det bättre

21 september 2019

Hyby scoutkår är en av kårerna som är först ut med Världsförbättrarprojektet. Spåraravdelningen Grönrävarna är i full gång.

Ett av avdelningens tre projekt har miljön i fokus. Patrullen har som sin uppmaning att alla ska ta en del av den tid man lägger på sin mobil och i stället lägga den på att städa naturen. ”Innan barnen bestämde sig hur de skulle utforma sitt projekt gick de själva en runda i skogen. När de då såg hur mycket skräp de hittade bara på en runda på tio minuter var deras inriktning på projektet självklar för dem” berättar Amanda. ”Vem kan säga emot en sådan uppmaning – om alla tar tio minuter av sin skärmtid för att städa sin närmiljö kommer vi tillsammans göra skillnad.”

Det andra projektet är utifrån ett hälsoperspektiv. BRIS får många samtal från barn om att de är oroliga för sina föräldrar och deras alkoholkonsumtion. Utifrån detta vill patrullen att vi ska tänka på att äta mer vegetariskt och att vuxna ska dricka mindre alkohol. Patrullens utmaning till vuxenvärlden är att under perioden 1 oktober till 14 oktober ska alla äta mindre kött och avstå helt från alkohol. ”Barn är kloka” säger Maria och fortsätter: ”De vet att om man ska få vuxna att ändra på sina val kan steget inte vara för stort. Därför tänkte de att utmaningen ska vara lagom stor. 14 dagar är en lagom kort tid för att vuxna ska kunna känna att de kan säga ok till den, samtidigt tillräckligt lång för att de ska se och känna att man mår mycket bättre”.

Det tredje projektet är att genom att sälja hembakade kakor ska scouterna stötta Radiohjälpens insamling ”Världens barn”. Spåraravdelningen blev i fjor utnämnda till årets eldsjälar i denna regionen just för sitt engagerade arbete kring Världens barn. Detta har inspirerat scouterna att fortsätta sitt engagemang och kommer därför i år att göra en extra satsning för att stötta insamlingen.

Målet med Världsförbättrarprojektet är att de barn som deltar i projektet, som scouter och som medborgare, växer upp till aktiva världsförbättrare och därmed kommer bidra till en social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling. ”Det är så viktigt att stärka barn och ungas kraft och engagemang” säger Maria och fortsätter: ”Det var en självklarhet att vi skulle vara en del i världsförbättrarprojektet och hjälpa våra scouter att göra sin röst hörd”.